Week van de Pleegzorg

Gepubliceerd op  donderdag 16 nov 2023 om 11:44 uur
Van 10 tot 19 november is het Week van de Pleegzorg! Een week waarin we pleegzorg extra in de aandacht zetten, want allemaal verschillende kinderen zoeken allemaal verschillende pleeggezinnen!

Om de diversiteit aan pleeggezinnen in de kijker te zetten, ontwikkelde Pleegzorg Vlaanderen een affiche. Want allemaal verschillende kinderen zoeken allemaal verschillende pleeggezinnen. Alleenstaanden, gezinnen met of zonder kinderen, holebi’s, jonge en oude mensen … Iedereen komt in aanmerking om aan pleegzorg te doen en zo een kind te helpen dat voor korte of lange tijd niet bij zijn ouders kan wonen.

Help jij de boodschap van Pleegzorg Vlaanderen te verspreiden? Hang de poster tijdens de Week van de Pleegzorg aan je raam. Zo eenvoudig is het om je steentje bij te dragen! Stuur zeker een foto van je opgehangen affiche naar communicatie@herenthout.be zodat we jullie bijdrage in beeld kunnen brengen. Je kan de affiche terugvinden in de infokrant van november of je kan ze hieronder downloaden en afdrukken.

Doe jij al aan pleegzorg? Dan wil onze gemeente jou bedanken voor jouw waardevolle engagement. Je maakt een wereld van verschil in het leven van een kind. Als pleegzorggemeente kunnen we dat alleen maar bewonderen. Bedankt, pleeggezin!

Meer weten over pleegzorg? Surf dan naar www.pleegzorg.be en schrijf je in voor een infosessie in je buurt.

Wat is Pleegzorg?

Pleegzorg is een hulpvorm voor kinderen en jongeren, en voor volwassenenmet een handicap of psychiatrische problematiek (‘pleeggasten’), die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen. Pleeggezinnen bieden gedurende die tijd opvang en zorg aan pleegkinderen of -gasten. Ze doen dat vrijwillig, maar met de steun van een dienst voor pleegzorg. Pleegzorg kan duren tot het pleegkind of de pleeggast weer naar huis kan of zelfstandig kan gaan wonen.

Getuigenis

In het kader van de Week van de Pleegzorg vroeg een lieve dame van Het Huis van het Kind me of ik het zag zitten om pleegzorg in onze gemeente in de kijker te zetten. Zulke vragen ... daar hoef ik niet over na te denken! Sinds 2013 zijn we een pleeggezin. Naast gewoon pleegmoeder te zijn van onze jongste kadee, engageer ik me ook al jaren voor het promoten van pleegzorg bij het brede publiek, want het blijft een vrij onbekend thema waar hier en daar wel eens een taboe rond hangt. Zo deel ik royaal en tot vervelens toe pleegzorggerelateerde posts op sociale media, spreek ik als ‘ervaringsdeskundige’ pleegzorger op infoavonden in onze regio en schrijf ik columns voor het magazine Kleurrijk van Pleegzorg Vlaanderen dat elke pleegouder in de bus krijgt. Deze columns verschijnen ook op mijn blog ‘Leef Lach Lies’ waar ik regelmatig onze avonturen als (pleeg)gezin deel.

Ons gezin dat zijn mijn man Gert en ikzelf, Lies, met onze 4 kinderen: Marie (18), Jef (15), Josefien (13) en L (9). Nog voor we zelf kinderen hadden, vingen we elke schoolvakantie Hamza (ondertussen 24 jaar oud) uit Parijs op. Hij was lid van de Chiro in ons dorp, ging zelfs enkele keren mee op kamp en maakte de geboorte van onze eigen kinderen mee. Vele jaren later was de stap naar pleegzorg dan ook snel gemaakt. We startten met crisisopvang. Dit wil concreet zeggen dat er na een telefoontje 's ochtends dezelfde avond nog een kindje mee aan de keukentafel zit. Deze vorm van pleegzorg was ons op het lijf geschreven: je moet heel flexibel zijn, niet al te fel gesteld op routine of dagelijkse sleur én van een uitdaging houden. We hadden de eer zo vier kindjes op te vangen.

Zoals wel vaker gebeurt, zijn we dan naadloos in langdurige pleegzorg gerold. Een pasgeboren boeleke kwam in crisisopvang bij ons en maakt 9 jaar later nog steeds een onmisbaar deel uit van ons gezin. Je zal me niet horen beweren dat het altijd rozengeur en maneschijn is, maar het is en blijft op ontelbare vlakken een verrijking voor ons gezin. Het is wellicht niet voor iedereen weggelegd en misschien ben ik naïef, maar toch denk ik dat de meerderheid van de mensen genoeg ruimte heeft in zijn huis en hart om een kind in nood te geven wat het nodig heeft.

Waarom iemand of een gezin de sprong waagt als pleegzorger is voor iedereen anders. Wij besloten de  stap te zetten omdat we ons heel bewust zijn van hoe goed we het hebben én dat dat lang niet voor iedereen zo is. We verdienen onze kost, zijn gezond en hebben familie en vrienden om op terug te vallen, indien nodig. Niet iedereen heeft zo’n vangnet. Niet iedereen heeft zo veel geluk als wij. Bovendien hopen we dat onze kinderen door het rugzakje dat elk pleegkind onvermijdelijk met zich meedraagt, beseffen dat hun doorgaans onbezorgde leventje allesbehalve een evidentie is. Of we daarin geslaagd zijn of zullen slagen, durf ik niet te zeggen, maar laat één ding duidelijk zijn: onze kinderen zijn in ons pleegzorgverhaal de echte helden. Het is als ouder hartverwarmend te zien hoe je kinderen steeds opnieuw schijnbaar moeiteloos en zonder nadenken hun thuis en hart openstellen voor een pleegbroertje of -zusje. Hoe ze zich al 9 jaar onvoorwaardelijk ontfermen over ons pleegzoontje en voor hem door een vuur gaan.

Het is geen evidente keuze, maar als alle mensen die - al is het maar een klein - kriebeltje voelen, de sprong zouden durven wagen, dan ben ik ervan overtuigd dat weinigen het zich zullen beklagen. Ik kreeg doorheen de jaren alle mogelijke redenen en terechte bedenkingen te horen om het niet te doen, maar ik heb maar één antwoord:

Als er één ding is dat ik dankzij pleegzorg geleerd heb, dan is het dit: een mens kan veel meer dan hij/zij zelf denkt!

Lies

Bijlagen

Naar top