Reuzenvriendelijke gemeente

Inhoud

Einde 2010 werd ‘Reuzen in Vlaanderen vzw’ boven de doopvont gehouden met als doel het promoten en bevorderen van de reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel. Zij werkten samen met LECA vzw het erfgoedzorgplan reuzencultuur uit, wat leidde tot de erkenning en opname van de reuzencultuur in Vlaanderen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Reuzen in Vlaanderen vzw wil de band tussen gemeente en reuzengilde stimuleren door het nieuwe label van 'Reuzenvriendelijke gemeente' toe te kennen aan steden en gemeenten die voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. De reuzengilde (vereniging) is door de gemeente cultureel erkend. Dit kan als cultureel ambassadeur of als lid van de lokale cultuurraad. 
  2. Als kind van de gemeenschap neemt de reus actief deel aan het socioculturele leven van de gemeente.
  3. De reuzengilde heeft het Erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur in Vlaanderen onderschreven.

Op 16 januari 2018 ondertekende het Herenthoutse bestuur de intentieverklaring ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ waarbij ze reuzengilde Peer Stoet vzw en zijn gelijknamige reus erkende als cultureel ambassadeur van Herenthout. Bovendien zetelt Peer Stoet vzw al lang in de cultuurraad van Herenthout. Hiermee wordt aan voorwaarde 1 voldaan.

Reus Peer Stoet participeert aan diverse carnavalstoeten en vele andere carnavalsgerelateerde activiteiten, optochten, neemt de rol op van mascotte van de stoet (en bij uitbreiding van de gemeente) ... Hij maakt dus overduidelijk actief deel uit van het socioculturele leven in onze gemeente waardoor ook aan voorwaarde 2 wordt voldaan.

Eind 2018 onderschreef Gunter Nevelsteen, voorzitter van carnavalsvereniging Peer Stoet vzw, het erfgoedzorgplan zodat aan alle drie de voorwaarden wordt voldaan en we dus met veel trots het label van Reuzenvriendelijke gemeente behaalden. Peer Stoet is hiermee erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Een stukje geschiedenis

Een eerste afbeelding van de reus is terug te vinden op het programma van de vastenavondstoet van 1933. De afbeelding werd nadien geregeld uitgebeeld in de carnavalstoet. De toeschouwers spraken van een "oud peerke". In 1972 werd de naam van de vereniging officieel "Peer Stoet ". Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan in 1992 werd er besloten om de afbeelding driedimensionaal te maken ter grootte van een reus. Drie jaar later sloeg het noodlot toe en ging de reus samen met het kledingmagazijn in vlammen op. Gelukkig waren de plannen nog beschikbaar en kon er direct gestart worden aan een nieuwe reus, die de volgende stoet er al bij was. Onze stoet wordt ieder jaar officieel op gang getrokken door onze reus "Peer Stoet".

Weetjes

  • De reus is 3,7 meter en weegt 50 kilo.
  • Het hoofd is vervaardigd door kunstenaar Rik Van de Wouwer.
  • De romp is gemaakt door KosH Herentals.
  • Het gebruikte materiaal voor hoofd, romp en armen is polyester.
  • De reus draagt een zwarte pitteleer, wit hemd met das, zwarte bolhoed en trombone in de hand. De kledij is gemaakt door eigen naaisters.
  • De reus draagt speciale pins van de vereniging bv. 100-jarig bestaan, 121-jarig bestaan ...
Naar top